25 de febrer del 2013

Mot del dia: SOMNI

Si fa una setmana parlàvem de son, avui parlarem d'un mot que té molta relació i amb el qual, sovint, es confon: somni. Aquest es refereix a la 'sèrie de pensaments, imatges i d'emocions que ocorren durant el son' (DIEC). La confusió ve per una altra interferència del castellà, ja que en aquesta llengua els dos conceptes s'expressen amb la mateixa paraula, sueño. Cal fixar-se, doncs, si parlem de l'estat fisiològic o del procés imaginatiu de la ment per fer servir una paraula o una altra.
El DIEC també recull la variant ensomni però no els col·loquialismes sòmit i ensòmit (vulgarisme, segons el DCVB), formes populars molt antigues que no van passar el sedàs per a entrar al diccionari i que es van perdent en la llengua oral.
Emparentat amb el somni tenim el verb somiar ('tenir un somni'), que ha donat paraules i expressions com ser un somiatruites o un somiador, que és qui somia despert: és a dir, qui té il·lusions difícils de complir. Per cert: convé recordar que somiar és la forma patrimonial; somniar és un forma antiga i llatinitzant.



Somni causat pel vol d'una abella al voltant d'una magrana un segon abans de despertar-se, de Salvador Dalí
(Imatge: http://shop.salvador-dali.org/ca/poster-somni-causat-pel-vol-d-una-abella-al-voltant-d-una-magrana-un-segon-abans-de-despertar-1944.html)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada