14 de febrer del 2013

Expressió del dia: A LA BABALÀ

Avui no parlarem d'un mot sinó d'una expressió: a la babalà, en homenatge al miler de treballadors de RTVV acomiadats la setmana passada. I és que, com bé sabeu molts de vosaltres, A la babalà va ser un programa infantil mític de Canal 9 nascut al mateix temps que el canal, l'any 1989, que va permetre als xiquets i xiquets valencians veure els dibuixos animats en valencià. Amb el temps es va reconvertir en Babalà Club i ara té l'asèptic nom de Babaclub.
L'expressió a la babalà s'utilitza quan les coses es fan sense posar-hi atenció: "Han acomiadat els treballadors a la babalà, sense pensar".  L'expressió en té altres de sinònimes, com ara a la lleugera, sense solta ni volta, sense trellat... 
L'origen de la dita prové directament de l'expressió àrab 'alà bâb Al-lâh, que literalment vol dir 'sobre la porta de Déu', on bâb pren el sentit de 'poder', i d'aquí 'en poder de Déu', és a dir, 'com Déu vol' (GDLC). Segons el DCVB, aquesta expressió la diuen els àrabs per acomiadar els captaires.
Altres formes de l'expressió, dites actualment o documentades en textos històrics, són:
- A la babal·là o bé A la babal·lana (Balears) 
- A la bovalà o  A la bobalà (País Valencià), els dos per influència de bovo.  

Més informació, en aquesta entrada del portal dites.cathttp://frasesfetes.dites.cat/2008/04/la-babal.html


Fotograma d'un dels primers programes de A la babalà, presentat llavors per Diego Braguinsky (extret de http://www.espaidospuntzero.com/juguem-lero-amb-rtvv/).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada