19 de febrer del 2013

Mot del dia: ESCORCOLLAR

Avui proposem un mot que ha sortit a la premsa arran d'una investigació policial: escorcollar. Significa 'examinar minuciosament, amb detall (una casa, un llibre, una peça de roba...)' i té un origen incert: els diccionaris de l'Enciclopèdia (GDLC i Etimològic) el fan provenir, probablement, del germànic skulkan, 'explorar, vigilar', amb influx de l'oc. escoscolhar 'esclovellar'. El DCVB, en canvi, dóna una explicació més simple: diu que prové de corcoll ('pinyol') a partir d'un significat primitiu d'escorcollar: 'treure el corcoll, examinar fins al corcoll'.
Com a curiositat, el mot corcoll té diversos significats, a més de 'pinyol' (segons el DCVB, perquè DIEC i GDLC són més restrictius): corcó, capoll de la baldufa i tos ('esquena'); en aquest sentit, les expressions caure de tos i caure de corcoll són sinònimes. Amb aquest mot també tenim la locució anar de corcoll, que significa 'decaure, anar malament'.
D'altra banda, per referir-nos a l'acció del verb escorcollar, podem fer servir altres sinònims com perquiririnspeccionar, escodrinyar... però mai registrar, que no és correcte amb aquest sentit.
Pel que fa al substantiu escorcoll, derivat del verb, és sinònim de perquisició (eviteu el barbarisme *pesquisa).


Resultats d'un escorcoll policial (foto: http://www.aravalles.cat/noticia/1708/escorcolls-a-caldes-en-una-operacio-policial-contra-el-trafic-de-droga)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada