Consulteu-nos

Teniu un dubte lingüístic? Voleu fer una consulta? Escriviu un comentari aquí sota i us el resoldrem, per mitjà d'una píndola lingüística, al més aviat possible. Gràcies!

12 comentaris:

 1. L'adjectiu "mascarat/ada" (brut del carbó o sutze) és normatiu? El diec no el recull, però sí el diccionari alcover moll. En recomanaríeu l'ús, tot i que no fos acceptat per la normativa?
  Gràcies i salut!

  ResponElimina
 2. Bon dia,
  aquest mot és correcte com a participi de passat del verb "mascarar", que vol dir "Embrutar amb carbó, amb sutge". Com qualsevol participi de passat, pot fer la funció d'adjectiu en contextos determinats, per tant sí que es pot considerar normatiu.

  Roger Sarrià
  Sarrià Masià Serveis Lingüístics

  ResponElimina
 3. un cop han resolt un concurs, els jurats fallen?

  ResponElimina
 4. Bon dia:
  no, en realitat els jurats només fallen quan s'equivoquen en la seva decisió. Cal dir "decidir de donar un premi", o "decidir d'atorgar el premi".

  ResponElimina
 5. S'està usant molt "postureo". Com ho diríem en català?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Bon dia! Doncs el Termcat ja recull la forma POSTUREIG per referir-se a l'"actitud de mostrar un comportament o uns gustos determinats, generalment a les xarxes socials, amb la intenció de fer-se veure."

   Roger Sarrià
   Sarrià Masià Serveis Lingüístics

   Elimina
 6. Bon dia Roger, pregunta sobre prefixos. Per què el prefix pre- precedit de paraula que comença per r (prerrequisit) no es comporta de la mateixa manera que multiracial, per exemple? Per què duplica la r?
  Moltes gràcies!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Bon dia, Conxa,
   com en totes les paraules formades amb prefixos, els formats amb pre- seguits de paraula començada en R no dupliquen aquesta consonant. Així, diem preromà, prerequisit, prerafaelita, etc. Sobre la paraula que comentes, justament té entrada pròpia al DIEC: http://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada=prerequisit&operEntrada=0 ;)

   Elimina
 7. Bon dia Roger, pregunta sobre prefixos. Per què el prefix pre- precedit de paraula que comença per r (prerrequisit) no es comporta de la mateixa manera que multiracial, per exemple? Per què duplica la r?
  Moltes gràcies!

  ResponElimina
 8. Bon dia Roger, quan en castellà utilitzem el substantiu 'parte' en frases com 'te van a abrir un parte disciplinario', com ho diriem nosaltres?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Bon dia, Pere, la traducció de "parte" en aquest context són ser "comunicat" o "informe".
   Salutacions

   Elimina
 9. Hola, voldria saber com es diuen els naturals Tòquio en català?
  Gràcies per endavant.
  Ignasi

  ResponElimina