17 de gener del 2013

Mot del dia: SANTANTONADA

Avui, dia de Sant Antoni, proposem un mot que no recull cap diccionari però que té molta tradició allà on se celebra la festa: santantonada (o santantonà, com es coneix popularment). Com s'explica al portal Festes.org, es tracta d'una les festes més antigues del país, pròpia de diverses poblacions del Ports i el Maestrat, el Matarranya i la Terra Alta, vinculada amb el solstici d'hivern i encaminada a propiciar la fecundació de la natura, la terra i el bestiar. La festa es caracteritza per una sèrie de representacions que es fan al voltant d'una foguera, la barraca, construïda envoltant un arbre central, el maig, i en què uns éssers esperitats anomenats botargues passegen Sant Antoni pel poble lligat amb una corda mentre espanten els xiquets i les dones. Finalment, s'encén la barraca, refugi del Sant.
Cremar una foguera per Sant Antoni també és típic d'altres poblacions, com ara Alfarrasí, Pedralba, Alberic i sobretot, Canals (la Costera). 
Aquesta, però, no és l'únic nom de festa format a partir del patró: també són conegudes les santmiquelades (festes de Sant Miquel a Eivissa, Mallorca, Tortosa, Lleida, etc.) o les santjoanades (festes de Sant Joan).



(La santantonada del Forcall; imatge extreta de http://www.espaimenut.com/CA/2012/01/una-escapada-a-la-fiesta-del-fuego-san-antonio/) 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada