18 de gener del 2013

Mot del dia: GRANOTA

Avui, com totes les setmanes, proposem un sobrenom: en aquest cas, el mot granota, que és com es coneixen els seguidors del club Llevant UE de la ciutat de València. Es tracta d'un accepció que no recullen els nostres diccionaris, i no serà perquè el nom no te tradició, ja que s'utilitza des d'abans dels anys 30. Esperem que els actuals èxits del club, que li estan donant més repercussió, ajudin a esmenar l'oblit en properes edicions dels diccionaris.
Sobre l'origen del sobrenom, en principi semblaria que l'equipament blaugrana hi hauria de tenir alguna relació, però les explicacions "oficials" van per un altre camí: era el nom que rebien els jugadors de l'històric Gimnàstic CF, un club de la ciutat de València que jugava en un camp dins del llit del Túria, l'Stadium, al costat del museu Sant Pius V; pel lloc on es trobava, el camp sempre era ple de granotes, i d'aquí van agafar el sobrenom. Però aquell equip ja jugava de blaugrana, per tant és possible que l'equipament també ajudés a triar-lo. 
I què té a veure el Gimnàstic amb el Llevant UE? Doncs resulta que, just després de la Guerra Civil, hi havia a València un altre club fundat el 1909 al barri del Cabanyal anomenat Llevant FC, que es va trobar amb el problema de no disposar de recinte on jugar els partits: el seu camp del Camí Fondo del Grau se l'havia apropiat l'OJE (Organización Juvenil Española). Per solucionar-ho, va decidir fusionar-se amb el Gimnàstic CF, que en aquell moment no tenia pràcticament jugadors però si camp propi, l'històric Vallejo (ja havia abandonat l'antic Stadium), i així es va crear la UE Llevant-Gimnàstic (o UDELAGE). En un primer moment l'equipament del club va ser de ratlles blanques i vermelles (fusió dels dos equipaments anteriors, blanc-i-negre del Llevant i blaugrana del Gimnàstic), però, finalment, el 1941 es va decidir simplificar el nom i anomenar-se Llevant UE, i alhora adoptar els colors de l'antic Gimnàstic, l'equipament blaugrana.  


(Foto de l'antic camp Stadium del Gimnàstic, sobre el llit del Túria; a la dreta es veu el museu Sant Pius V i el pont de la Trinitat. Imatge extreta de http://usuarios.multimania.es/gigatron/estadios.htm. En la mateixa web també hi ha imatges de l'estadi Vallejo)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada