2 de gener del 2013

Expressió del dia: SANT TORNEM-HI

Avui, 2 de gener, molt gent farà servir l'expressió sant tornem-hi, dita que s'expressa quan reprenem la feina després d'un descans: "Sant tornem-hi, que no ha estat res". 
El dia del sant tornem-hi per excel·lència és el dilluns, que és quan tornem a la feina després del cap de setmana, però la tornada de les vacances també és un moment molt adequat per a recordar-la.
Ni DIEC ni GDLC recullen l'expressió d'aquesta manera, sinó que la retallen amb la forma tornem-hi. Així, el GDLC, més exhaustiu, en dóna dos significats:
Exclamació que hom usa per a manifestar decisió i ordre de reprendre una acció (més o menys equivalent al sant tornem-hi de què parlem), i
Exclamació que hom usa en to de reny o d'impaciència davant una cosa que es repeteix inoportunament. 
Víctor Pàmies, però, en el seu Dites.cat, sí que recull l'expressió completa, amb dos significats semblants al del GDLC: Expressió en reprendre la feina després d'un descans i Exclamació davant una cosa que es repeteix inoportunament.

Pel que fa a aquest segon significat de l'expressió, en valencià és molt viva aquella de torna-li la trompa al xic, que parteix del vers d'una cançó molt popular en la qual, però, no té el significat que se li dóna: parla d'un infant que plora perquè no li tornen la trompa (o baldufa). Segurament, la presència del verb tornar és el que li dóna aquest nou matís: l'expressió es fa servir per a queixar-se d'alguna acció que es repeteix de manera contínua, com el sant tornem-hi de la segona accepció.



(Imatge: http://dirxdir.wordpress.com/tag/sant-tornemi/)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada