15 de gener del 2013

Mot del dia: MALBARATAR

Avui proposem un mot molt relacionat amb el període de crisi i d'estalvi que vivim: malbaratar. Segons el DIEC significa 'deixar perdre alguna cosa', però el GDLC s'ajusta més al significat real: 'Deixar perdre, malgastar, els béns, una cosa de valor, dilapidar'. És a dir, desfer-se d'una cosa de valor, ja sigui diners, menjar, etc. En aquest sentit, el mot és d'actualitat perquè s'acaba d'editar una guia que dóna consells per a evitar el malbaratament dels aliments. 
El mot malbaratar és compost de l'adverbi mal i del verb baratar ('intercanviar'); és a dir, fer una mala barata, un mal negoci. Tenen un origen semblant els verbs malgastar i malversar, amb un significat també equivalent, com també volen dir més o menys el mateix altres verbs com balafiar, dilapidar, desaprofitar... Diferents matisos, però al capdavall la mateixa idea de fons.
De manera que, amb la riquesa lèxica que tenim per a expressar el mal ús que es fa dels béns (propis o d'altri), procurem utilitzar els correctes i evitar barbarismes freqüents com *derrotxar o *despilfarrar.  I quan parleu d'aliments, recordeu el verb més usual i apliqueu-lo: no malbarateu el menjar!


(Imatge extreta del portal Jove.cat: http://goo.gl/KFnZm)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada