13 de març del 2013

Mot del dia: TRÀNSIT

Avui parlarem d'un mot que sovint és causa d'errors, per interferència del castellà: trànsit. Les confusions se solen donar amb els mots tràfic i tràfec, de manera que hem trobat convenient fer aquest apunt per aclarir-ho.

Trànsit fa referència a la circulació de persones o vehicles per la via pública (càmeres de trànsit, carretera amb molt de trànsit, accident de trànsit -o bé accident de circulació, etc.); també, als passatgers que es troben un punt intermedi entre el lloc de sortida i de destinació (passatgers en trànsit); i altres significats diversos, com ara el pas d'un planeta per davant del Sol o el pas d'un estat a un altre (el trànsit de la vida a la mort). Veiem, doncs, que sempre fa referència al moviment o la circulació.

Tràfic, en canvi, només serveix per a referir-se al comerç entre persones o individus, especialment l'il·legal: tràfic de mercaderies, de drogues, d'esclaus, de blanques...

Tràfec, d'altra banda, indica un afer que causa enrenou o trasbals, i deriva del verb atrafegar-se.

Com a resum, tres paraules clau per recordar el significat de cada mot: trànsit = circulació; tràfic = comerç; tràfec = trasbals.


Trànsit a l'entrada de València (foto de http://www.lasprovincias.es/20110424/comunitatvalenciana/comunitat/trafico-valencia-retenciones-hasta-201104241202.html)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada