20 de març del 2013

El nom de les estacions

Avui que comença la primavera, trobem oportú fer un apunt amb els diferents noms que reben les estacions de l'any en català:

- Primavera: estació compresa entre l'equinocci de març i el solstici de juny. Deriva del llatí prima vera, o 'inici de l'estiu'. Com a curiositat, en alguns parlars es parla de primavera d'estiu per referir-se a la primavera pròpiament dita, i de primavera d'hivern per referir-se a la tardor. 
Dites i refranys de la primavera: http://polsim.dites.cat/2008/04/programa-8-refranys-de-la-primavera.html
- Estiu: estació compresa entre el solstici de juny i l'equinocci de setembre. Deriva del llatí aestivus, 'estiuenc'. La pronúncia popular del mot és, majoritàriament, amb i inicial, istiu, però només s'accepta la grafia amb e.
Dites i refranys de l'estiu: http://tematic.dites.cat/2008/05/estiu.html
- Tardor: estació compresa entre l'equinocci de setembre i el solstici de desembre. Deriva del llatí tardatio, 'acció d'arribar tard', que donà tardaó en català occidental i que esdevingué tardor per influència d'altres mots amb aquesta terminació, grafia consolidada gràcies a altres paraules com tardorenc o tardoral. Com a sinònims hi ha el mateix tardaó o el cultisme autumne, derivat del llatí autumnum (amb el mateix significat).
Dites i refranys de la tardor: http://vpamies.dites.cat/2008/09/refranys-de-tardor.html
- Hivern: estació compresa entre el solstici de desembre i l'equinocci de març. Deriva del llatí hibernu, amb el mateix significat. Aquesta paraula sol originar confusions ortogràfiques per influència del castellà invierno, que s'escriu sense h. Alerta també a l'hora d'escriure el verb hibernar ('Passar l'hivern en estat d'hibernació'), que s'escriu amb b perquè està pres directament del llatí (és un cultisme).
Dites i refranys de l'hivern: http://tematic.dites.cat/2008/12/hivern.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada