8 de desembre del 2012

Tema de la setmana: xarcuteria

Al Mot del dia, aquesta setmana hem parlat de mots relacionats amb la xarcuteria. En concret, les paraules han sigut aquestes:

- CansaladaGras del porc, comprès entre la pell i la carn, el qual, salat, es guarda per a tirar a l’olla i altres guisats. La cansalada del ventre o del coll del porc que presenta vies de carn s'anomena cansalada viada o ventresca. Cal evitar el barbarisme *panxeta. D'altra banda, la cansalada viada fumada també es pot anomenar bacó (terme que, tradicionalment, ha sigut sinònim de cansalada). En aquest sentit, cal desterrar el barbarisme *beicon.
A les Illes Balears, la cansalada s'anomena xulla, paraula que en altres territoris remet a la costella de be.

(Enllaç: 
http://goo.gl/1hcVF)

- PernilCuixa d’un animal, especialment del porc. En són sinònims els mots cuixot pernill. De pernil n'hi ha dos tipus, bàsicament: el pernil de porc, desossat, assaonat i cuit, anomenat pernil dolç, pernil de York o pernil cuit; i el pernil salat per a ésser conservat, anomenat pernil salat, pernil del país, pernil serrà o pernil curat. Cal evitar el vulgarisme *pernil serrat
(Enllaç: http://goo.gl/1hcVF)

- ManxegoFormatge de llet d’ovella originari de la Manxa (formatge manxego). Aquest és el mot precís per a referir-se a aquesta varietat de formatge, per tant és incorrecte dir *formatge manxec.
(Enllaç: http://goo.gl/P2SXb)

- LlonganissaTros de budell llarg i prim ple de carn de porc picada i adobada. Cal evitar el vulgarisme *llangonissaEl món de les llonganisses, les salsitxes i les botifarres és ben complicat: allà on un parlant diu llonganissa (la seca), en un altre lloc en diuen salsitxa. I a l'inrevés passa el mateix: la salsitxa pot ser crua (i que cal fregir) o bé seca i consumir-se crua.
Aquest article, des d'un punt de vista humorístic, mostra aquest desgavell: atotallengua.wordpress.com/2012/10/22/colorbotifarra/.
(Enllaç: http://goo.gl/SbzS3)

- Vianda fredaVianda que, un cop rostida o cuita, es menja freda. També es pot dir vianda mixta, embotit, companatge, producte de xarcuteria... Convé utilitzar qualsevol d'aquestes formes per a evitar el barbarisme *fiambre.
En aquest article d'aquest mateix bloc s'explica més clarament: www.materiadellengua.cat/2012/06/de-viandes-fredes-i-mixtes.html.
(Enllaç: http://goo.gl/rZr5u)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada