15 de desembre del 2012

Tema de la setmana: puericultura

Aquesta setmana, el tema que ha vertebrat el Mot del dia ha sigut la puericultura. Les paraules que hem proposat són les que segueixen:

- BolcadaRoba de les criatures de bolquers. S'anomena bolcada de néixer la bolcada que es té preparada, generalment en una panera, per a vestir l’infant acabat de néixer. La panera, generalment de vímet, on es prepara aquesta roba també es pot anomenar canastreta (forma proposada pel Termcat a partir del mot canastra). Cal evitar el barbarisme *canastilla.
(Enllaç: http://goo.gl/T8dzN)

- BolquersPeça de cel·lulosa amb què, a manera de calça, s’embolca el cos dels bebès o dels adults que no poden contenir les evacuacions. Es pot dir tant en singular com en plural: "canviar el bolquer" / "canviar els bolquers". Quan el bolquer no s'embolca, sinó que es posa pels peus, se'n diu bolquer calcetes (Termcat). 
Cal evitar els barbarismes *panyal i *bragapanyal.
(Enllaç: http://goo.gl/wMReg)

- XumetObjecte, generalment de goma i en forma de mugró, que es posa a la boca del nodrissó perquè xumi. També es pot dir 
pipa (segons el DIEC), xupló pipó (segons el Diccionari SALT de la Generalitat Valenciana).
Cal evitar el barbarisme *xupet.
(Enllaç: http://goo.gl/A39th)

- BressolLlit d’infant al qual es pot comunicar un moviment de balanceig. En són sinònims els mots bres bressola. El verb bressar ('Gronxar l'infant al bressol') prové d'aquí. També se sol anomenar llit de baranes, tot i que aquest no se sol balancejar. El Termcat també recull la forma moisès: 'Bressol en forma de canastra'.
Eviteu el barbarisme *cuna.
(Enllaç: http://goo.gl/Nf5XY)

- CotxetVehicle amb quatre rodes que hom empeny, destinat a portar-hi un infant o dos. Cal utilitzar aquesta forma en comptes de carro o carretó
(Enllaç: http://goo.gl/wa9jb)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada