8 d’abril del 2013

Mot del dia: MIRACLE


Avui, dia de Sant Vicent, parlarem del mot miracle. Es tracta d'un fenomen extraordinari que no es pot explicar per causes naturals i és atribuït a causes preternaturals o a Déu mateix, però també fa referència  a una peça  teatral breu que glossa un fet prodigiós atribuït a Sant Vicent Ferrer i que es representa en moltes localitats valencianes els dies de la vespra i la festa canònica del Sant. Popularment, aquestes peça s'anomena amb el col·loquialisme milacre: aquesta metàtesi (paraula en la qual s'altera l'ordre de les lletres) només s'accepta per referir-se a aquesta peça teatral, no al fenomen extraordinari.  
A València, les festes vicentines s’inicien el diumenge, amb el trasllat de la imatge del sant als diversos altars, on tenen lloc les representacions dels miracles. El dilluns, dia de la festivitat, se celebra la missa de Pontifical i es fa l’ofrena floral a la casa natal de Sant Vicent Ferrer, on es troba el Pouet de Sant Vicent. A la tarda té lloc una processó que recorre el barri de la Catedral i la baixada de la imatge de l’altar.


Les representacions dels miracles es duen a terme als catorze altars que s’instal·len en diversos barris de la ciutat, presidits sempre per la imatge del patró. L’altar més antic dels que es munten data de 1561 i s’instal·la cada any al costat del Pouet de Sant Vicent.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada