24 d’abril de 2012

Sobre els fruits i les fruites seques

La paraula fruit fa referència a l'òrgan d'una planta que conté les llavors. Quan aquest fruit és comestible, s'anomena fruita. I la fruita pot ser fresca (pomes, plàtans, peres...), seca (ametlles, avellanes, castanyes), dessecada (orellanes, prunes seques, panses...), confitada...
Per tant, és més adequat dir fruita seca o fruites seques que no fruits secs, ja que amb el femení expressem que aquest fruit és comestible.
Els dos diccionaris catalans de referència són ben clars en aquest sentit:
- DIEC: Fruita 1 f. [LC] [HO] Fruit comestible. Menjar fruita. Fruites seques. Fruita confitada. (http://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada=fruita&operEntrada=0)
- GDLC: 4 fruita seca Fruits comestibles d'alguns arbres o plantes, normalment envoltats d'una closca dura, sense polpa i amb un baix contingut en aigua, cosa que en permet una llarga conservació, com les ametlles, les avellanes, les nous, les castanyes i els pinyons. (http://www.diccionari.cat/lexicx.jsp?GECART=0067385)
Sobre l'ús del singular o el plural, és indiferent, ja que sovint s'utilitza el singular per a generalitzar.   

Cap comentari:

Publica un comentari