13 d’octubre del 2012

El tema de la setmana: els aperitius

El Mot del Dia i aquest bloc s'han agermanat per oferir cada setmana cinc mots relacionats amb un camp temàtic concret. Aquesta setmana el tema són els APERITIUS, i els mots de què s'ha parlat han estat els següents:
Snack: Aliment, sovint de fabricació industrial i envasat en porcions individuals, concebut per a ser consumit entre àpats (Termcat). Altres sinònims són "aperitiu", "pica-pica", "picadeta", "vermut"... Es poden utilitzar aquest mots per a evitar el barbarisme *tentempié.
- Crispeta: Gra de blat de moro obert en forma de flor per efecte de la cocció. Altres formes sinònimes són "rosa", "bufa", "borla" o "mongeta". La forma *palometa és un barbarisme que s'ha d'evitar.
- Xips: Rodanxes molt primes de patata, fregides, que hom ven en paquets i que es mengen fredes (GDLC). També se'n pot dir "patates fregides" o "papes", la forma col·loquial valenciana que no recull cap diccionari.
- Anelles de ceba: Anelles de ceba arrebossades i fregides. Cal evitar el barbarisme *aros de ceba.
- Festuc: Fruita en drupa del festuc, gros com una ametlla i de color rogenc. La forma "pistatxo" és sinònima, i les dues són igual de correctes. La denominació "festuc" prové de l'àrab 'fustaq' (s. XIV), mentre que 'pistatxo' prové de l'italià 'pistacchio' (s. XIX). Les dues, però, provenen de la mateixa arrel, la forma grega 'pistákion'.

El camp dels aperitius és molt gran i conté altres mots que no s'han comentat, com ara les cotnes (de porc o de blat), els cuquets o ganxets, les pipes de gira-sol, totes les fruites seques, etc.
Quins aperitius us agrada menjar a vosaltres?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada