19 d’octubre del 2015

Adjectius plurals invariables

Després d'uns mesos aturat, reprenem el blog amb una entrada sobre els adjectius que tenen o fan el plural invariable; es tracta, en realitat, de substantius que acompleixen funció d'adjectiu:

- D'una banda, hi ha els noms de colors derivats d'un substantiu, com ara rosa, taronja, crema, turquesa, granat, caqui, fúcsia, lila... (però també d'altres com beix) que quan s'expressen en plural no canvien de forma: així, direm uns llaços rosa, uns pantalons taronja, unes parets crema, unes aigües turquesa, unes faldilles granat, unes cortines beix...
- De l'altra, hi ha els compostos formats per dos substantius, en els quals el segon fa funció d'adjectiu; en aquest cas, aquest segon no es pluralitza: així, direm les hores punta, unes proves clau, les dates límit, els vagons restaurant, uns camions cisterna, etc. 

Alerta, però, amb alguns adjectius que, per error, es tendeix a no pluralitzar, com ara hores extres (no direm *hores extra*), ja que és una reducció d'hores extraordinàries

4 comentaris:

  1. No sé si s'escriu separat o no, però per si de cas ho escriuré de les dos maneres... ben tornat!! I bentornat!! Estic contenta de tornar a llegir aquest blog. M'agrada molt.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Maite. Intentaré anar-hi publicant més seguit, a partir d'ara. Però ja saps que també ens pots seguir a Facebook i Twitter, on publiquem quasi cada dia una píndola lingüística.

      I per cert: sí, "bentornat" va junt. ;)

      Elimina
    2. A la secció "píndoles lingüístiques" posa això: ---> El mot BENVINGUT/UDA s'escriu junt, però en canvi BEN TORNAT/ADA, no. Ho diem per donar la benvinguda a algú que torna. <---

      VA JUNT O SEPARAT DONCS?

      Elimina
  2. En primer lloc, si no vaig errat, tots els noms de colors deriven de substantius. La diferència està entre els que s'han creat en valencià i els que hem heretat del llatí (o d'altres llengües).
    D'altra banda, convindria tindre en compte que la GNV de l'AVL ha atés les opcions derivades de l'ús que tendixen a aplicar la concordança general dels adjectius. Per exemple (12.3):
    «Tot i amb això, en la mesura que es convertixen en verdaders adjectius admeten també la concordança de nombre:
    les paraules clau o bé les paraules claus
    les formes estàndard o bé les formes estàndards
    els vestits rosa o bé els vestits roses»

    ResponElimina