24 de setembre del 2012

Sobre mercès i gràcies

Avui, dia de la Mercè, recomanem la lectura d'un article que va publicar Albert Pla de Nualart al diari Ara l'any passat, sobre els mots mercès i gràcies: http://www.ara.cat/premium/opinio/Merci-gracies-merces-sho-val_0_449955034.html

Posem aquí el text complet de l'article per si no hi esteu registrats:
Merci, gràcies, mercès: de res, no s'ho val!Voler-ho etiquetar tot de correcte o incorrecte acaba fent tenir una relació neuròtica amb la llengua. S'expressa bé qui sap tri ar la forma més adequada per a cada situació, i poc que podrem triar si el filtre normatiu se'ns carrega bona part del que diem. Un català més ric és també un català amb més registres. Confondre incorrecte amb informal expulsa de l'estàndard gran part d'un col·loquial que avui, per exemple en ficció, és imprescindible.El català correcte pot dir gràcies i mercès. Un gràcies neutre que sempre fa el fet i un mercès que, tret d'ocasions molt solemnes, so na arcaic i una mica pedant. Però a gran part de Catalunya, sobretot a l'àrea de Girona, es diu unmerci copiat del francès pronunciat pla i amb e oberta. El merci treu importància a l'agraïment. És com un gràcies de col·lega. Ja l'admeten TV3 i el D62 però fins que no l'ad meti el DIEC durà l'estigma d'incorrecte. Un estigma que ja ha fet retrocedir tantes marques d'informalitat que ara el català té problemes perquè els diàlegs sonin autèntics.
Pel que fa a les respostes, merci és tan informal que gairebé no en demana,gràcies convida a un discret de res i, si algun dia ens diuen mercès , sempre podem quedar bé amb un no es mereixenPas de quoi i no hay de qué ens empenyen a un poc genuí no hi ha de què, però tenim no s'ho val , que si bé per falta d'ús sona una mica postís, potser encara som a temps de recuperar.

1 comentari:

  1. -Gràcies!
    -Les que a vostè li sobren!

    Em fa gràcia aquesta rèplica. Fa anys, vaig voler utilitzar-la (mig en broma), i em vaig equivocar. La meva resposta va ser: "Les que a vostè li falten!"

    Encara ric quan ho recordo...

    ResponElimina